Böbrek taşı, böbrek kanalları içerisinde yer alır. Böbrek taşları çoğu zaman bilinmeyen nedenlerin kaynaklık ettiği bazı minerallerin birikerek oluşturduğu sert yapılardır. Böbrekler kanı temizlemekle görevlidirler ve kaburgaların altında bel bölgesinin iki yanında bulunur. Böbrekler kanı temizlerken bazı mineral ve tuzlar böbreklerde birikir. Böbreklerde biriken tuz ve mineraller idrarla atılamadığı durumlarda o bölgeye yapışır ve bu sebeple de böbrek taşı oluşur. Erkeklerde kadınlara oranla 3 kat daha fazla karşılaşılır. Böbrek taşı bir kez meydana geldiği takdirde tedavi edilerek ortadan kaldırılsa da genelde tekrarlama eğilimi gösteren bir rahatsızlıktır her yaşta karşılaşılabilen bu rahatsızlık otuzlu yaşlardaki bireylerde daha sık karşılaşılır böbrek taşı tedavi edilmesi gereken bir durumdur Aksi takdirde böbrek kanalları tıkanır ve bu tıkanıklık böbrek içerisinde basınç artışına sebep olmasıyla şiddetli ağrı ve organın fonksiyonlarında bozulmaları da beraberinde getirir. Bu sebeple böbrek taşı olan hastalar ağrıları olmasa dahi tedavi olmaları gerekir.
Böbrek Taşı Belirtileri Nelerdir?
Böbrek taşı bazen çok şiddetli belirtiler verirken bazen de hiçbir belirti vermeyebilir. Böbrek taşının bilinen en büyük belirtilerinden biri ani başlayan karın ve sırt bölgesinde ağrıdır. Belirti vermeyen durumlarda ise genelde böbrek taşları kendiliğinden idrar yoluyla vücuttan atılır.
Böbrek taşının en sık karşılaşılan belirtilerini şu şekilde sıralayabiliriz:
- Şiddetli göğüs ağrıları
- Karın ve bel ağrıları
- Bulantı ve kusma
- İdrarda kan görülmesi
- İdrarın yapısı denge ve yoğunluğunda değişiklik olması
Eğer böbrek taşı ile birlikte enfeksiyon da varsa bu belirtilere ateş ve üşüme de eşlik edebilir.
Böbrek taşı büyük oranda vücutta herhangi bir hasar oluşturmaz ve idrar yolu ile vücuttan atılır. Fakat idrar yoluyla atılamayan ve tekrarlayan böbrek taşları için tedavi gerekebilir.